Velg en side

Ny tjeneste fra Nemko Norlab: tetthetstesting av åndedrettsvern

2. des. 2020 | Blogg

Fordi one size does not fit all.

Jeg er måletekniker i Nemko Norlab med en bachelorgrad i kjemi og fysikk.  I Nemko Norlab er vi et team på rundt 10 måleteknikere i Oslo, Porsgrunn og Mo i Rana som jobber med måling av utslipp til luft og vann, støv og gasser, inne og ute.

Vi i Nemko Norlab tilbyr nå tetthetstesting av åndedrettsvern som en ny tjeneste og dette vil jeg gjerne fortelle litt mer om i denne mini-bloggen. Vi var tre stykker her hos oss som nylig ble kurset i tetthetstesting av åndedrettsvern. Etter å ha øvd oss på kollegene våre, noe som i alle fall var gøy for oss, er vi nå klare for å hjelpe andre som trenger en maske de kan stole på i sin arbeidshverdag.

Ansiktsform og passform

Vi som jobber som måleteknikere har mange ganger selv kjent på usikkerheten for om vi er godt nok beskyttet mot støv og gasser når vi er ute i felt. Har jeg riktig maske? Riktig filter? Er maska tett? Samtidig har vi beroliget oss selv med at en maske er en maske, vel? Underveis i opplæringen fikk vi oss noen overraskelser. Maska jeg har brukt viste seg å være for stor og dermed ikke ordentlig tett. Det betyr at jeg antageligvis har pustet inn ting jeg helst ikke burde ved flere anledninger, selv om jeg har vært aldri så pliktoppfyllende og iført meg påkrevd verneutstyr.

En engangsmaske – standardvarianten her på huset som man har antatt er fin for alle – var enda mindre tett. Den passet ikke ansiktsformen min. For min kollega Harald Borud derimot, på bildet, passet begge disse maskene helt perfekt. Heldigvis finnes det alternativer for oss andre. I det første tilfellet var det ikke verre for meg enn å gå ned en størrelse, da ble maska potte tett. På engangsmaskefronten finnes det et utall å velge i så der prøver vi oss fram til vi finner den rette.

En maske som ikke er tett, har lite for seg og kan i verste fall føre til helseskader. Testing av maske gir trygghet for den enkelte.  Husk også at du på din arbeidsplass kan kreve at det kjøpes inn andre varianter dersom «den vanlige» ikke passer deg.

Vær trygg på arbeid

I første omgang ligger hovedfokuset for denne nye tjenesten på en høyaktuell gruppe for tiden: helsepersonell med behov for smittevern. De står i en svært utsatt posisjon og vi ønsker å bidra til at de skal føle seg trygge i den viktige jobben de gjør. Men selvsagt er det mange flere der ute som trenger god beskyttelse, og da tenker jeg spesielt på dere som jobber i industrien under tøffe forhold som utgjør en helserisiko hvis dere ikke har riktig utstyr og, ikke minst, utstyr som passer. Tenk støv, kvarts, trestøv, sveiserøyk eller løsemidler.

Dette ønsker vi å skape større bevissthet om og bidra til å forbedre i bedrifter i det ganske land. Vi vil at du skal være trygg på jobb, ikke falskt trygg!

Dersom du som leser denne bloggen tenker at dere har behov for testing av åndedrettsvern på din arbeidsplass, ta gjerne kontakt med oss på info@nemkonorlab.com eller se https://nemkonorlab.com/tjenester/miljomaling/tetthetstesting-av-andedrettsvern/.

Marit-Kristine Tangvik
Måletekniker, SINTEF Norlab